▷ Анализ зерна кукурузы — определение качества зерна, стандарты и переработка

Кукурудза – стандарти якості та переробка

Особенности очистки зерна кукурузы

Кукурудза – це зерно, а також овоч. Він росте на високих трав’янистих стеблинках і виробляє великі ядра на качані. Ядра кукурудзи можуть змінюватись від білого до жовтого. Є, наприклад, «Індійська кукурудза» яка має ядра, що є сумішшю жовтого, апельсинового, коричневого, червоного і пурпурного кольору.

Стандарти якості

Існуючі стандарти якості на крупу і кукурудзяне борошно застаріли, тому що не відповідають на головні ринкові питання, які визначають сьогодні якість крупи і борошна. На сьогоднішній день зв’язки між виробником та споживачем двосторонні та вибудовуються на основі договірних відносин, згідно з якими і формуються запити якості на ринку. І ці запити далеко не завжди можна вписати до існуючих норм. Основними показниками, що відрізняються від нормативів, є:

  • Показники крупності, оскільки у споживачів з’явилися запити на крупи проміжних номерів, наприклад, №5 екстра який є крупою по крупності, що знаходиться між 5 номером і борошном великого помелу.
  • Вміст жиру, що у крупі не регламентується, а борошно базисні показники настільки високі, що борошно з такою жирністю дуже складно реалізувати. Хоча з боку споживачів ці обмеження є досить жорсткими.
  • І зміст темних включень, що псують зовнішній вигляд крупи. Також параметр не регламентований, але контрольований споживачами (точ на 1 дм. кв.).

У переробку для виробництва крупи використовується кукурудза згідно з ДСТУ 4525:2006 КУКУРУЗА Технічні умови з 3 по 6 типів, але в основному це 3 тип – кремниста жовта та 5 тип – напівзубовидна жовта. Тип 3 характеризується більш високим вмістом рогоподібного шару та нижчим вмістом борошнистого шару.

У існуючих стандартах не зазначені граничні показники вмісту рогоподібного та борошнистого шарів, так само, як і ряд інших важливих показників, що впливають на вихід та якість готової продукції. Таких як:

  • тріщинуватість ендосперму. Показник залежить в основному від режимів сушіння та транспортування.
  • зміст зародка.
  • вміст жиру в ендоспермі.

Всі ці показники впливають на вихід та якість готової продукції, але вони не визначаються і на даний момент навіть немає методик їх визначення. У зв’язку з цим точно визначити вихід та якість готової продукції з різних партій зерна неможливо, навіть якщо вони будуть однакові за якістю.

Кукурудзу іноді називають “жовтим золотом”, тому що вона використовується для виробництва великої кількості продуктів.

Основні факти про переробку та споживання кукурудзи:

  • Обробка кукурудзи починається з ядра – на кожній кукурудзяній качані зазвичай міститься 200-400 ядер.
  • Під час процесу мокрого подрібнення зовнішня частина ядра видаляється та використовується для приготування корму для тварин.
  • Кінчик насіння видаляється для отримання кукурудзяної олії.
  • Ендосперм – багата на вуглеводи крохмальна частина ядра кукурудзи – це сировина для ферментації та перетворення на солодкий, званий «потік декстрози».
  • Близько 85 відсотків урожаю кукурудзи використовується для харчування, корму для тварин та безлічі видів промислових продуктів.

Розподіл основних видів кукурудзи:

  • Харчові продукти – злаки, закуски, салатні заправки, підсолоджувачі для безалкогольних напоїв, жувальна гумка, арахісова олія, гумінові зерна та інші борошняні вироби, спеціальна кукурудза, включаючи попкорн та синю кукурудзу.
  • Корми для тварин – сухе зерно, кукурудза з високим вмістом олії для великої рогатої худоби, свиней, птиці та риби.
  • Промислові продукти – мило, фарби, пробки, лінолеум, полірування, клею, гумові замінники, стінові панелі, сухі батареї, текстильна обробка, косметичні порошки, свічки, барвники, фармацевтичні препарати, змащення, ізоляція, шпалери та інші крохмальні продукти.
  • Ферментаційні продукти та побічні продукти — промислові спирти, паливний етанол, пластмаси, що переробляються, промислові ферменти, паливні октанові підсилювачі, паливні оксигенати та розчинники.

Виробники кукурудзи.

Україна, поряд із Росією та Казахстаном, є основними країнами, які відповідальні за виробництво кукурудзи у Чорноморському регіоні. Україна має великі ділянки родючої землі, багатої на чорнозем (або «чорний ґрунт»), і цей чорнозем є однією з найродючіших земель у світі.

Таким чином, незважаючи на те, що це маленька країна, тут рясно вирощується велика кількість сільськогосподарських культур. Українські виробники щороку виробляють 39,2 мільйонів тон кукурудзи. У 2017 році 52% кукурудзи України було експортовано на інші ринки до Європейського Союзу. Тим часом 14% кукурудзи було експортовано до Єгипту, а 11% частки кукурудзи було доставлено на ринки Південної Кореї. Інші важливі ринки для української кукурудзи можна знайти у Японії, Ірані, Китаї, Сирії та ще кількох країнах. Україна становить 16% загального обсягу експорту кукурудзи у світі.

Споживчий попит на кукурудзу зростає, це пояснюється тим, що підвищується попит у сферах виробництва крохмалю та м’яса через те, що кукурудзу використовують як корм, попит зростає і в галузі птахівництва.

Опубліковано в
scroll-up-arrow
This site is registered on wpml.org as a development site.