ТЕХНОЛОГІЇ ТА ОБЛАДНАННЯ
ДЛЯ ПЕРЕРОБКИ ЗЕРНА

Переробка кукурудзи

Кукурудза є основною експортною культурою на Україні, яка відправляє її на експорт з метою подальшої переробки. Зернівки кукурудзи включають багато цінних харчових компонентів: клітковини (оболонка), білка (глютен), жиру (зародок) і вуглеводів (крохмаль), які складають основну частину зерна (70%). Кукурудзяний крохмаль застосовується в багатьох галузях промисловості. Тому не дивно, що посівна площа під кукурудзу з кожним роком збільшуються. Багато підприємств на території України почали розглядати питання щодо впровадження власних виробництв з переробки кукурудзи, так як значно вигідніше поставляти продукти переробки кукурудзи.

У світовій практиці є різні технології з переробки кукурудзи.

Пропонована нами технологія передбачає відділення зародка як готового продукту з можливістю його подальшого використання, також при цьому виходить готова продукція у вигляді крупи і оболонки з мучкой у вигляді відходів. Дана технологія включає досить складні, розгалужені процеси збагачення, ефективно реалізовані тільки за допомогою промислового обладнання. Тому створення таких технологічних схем є доцільним з продуктивністю кукурудзяних крупоцехів від 30 т/добу з зерна.

Процес переробки кукурудзи передбачає очищення зерна від домішок. Далі відбувається лущення зерна і попереднє подрібнення. Після цього відбувається фракціонування продуктів подрібнення на круп'яних розсійниках РКО-4 і подальший відбір зародка з кожної фракції на вібропневмостолах СПС. Крупа, відокремлена від зародка, надходить на подрібнення в вальцеві станки. З метою одержання кукурудзяної крупи №4 і №5 необхідний додатковий пропуск крупи через ситовіючу машину.  Для видалення оболонки і мучки на кожному етапі переробки передбачено використання повітряних сепараторів АСО.

Меню