ТЕХНОЛОГІЇ ТА ОБЛАДНАННЯ
ДЛЯ ПЕРЕРОБКИ ЗЕРНА

Переробка кондитерського (великоплідного) соняшнику

Насіння кондитерського соняшнику призначене для отримання ядра, а не олії, що визначає його технологічні і споживчі властивості. Маса 1000 зерен кондитерського соняшнику перевищує 100 г, ядро ​​велике і не так щільно, як у олійного соняшнику прилягає до лушпиння, вміст лузги перевищує 40%, а вміст жиру знаходиться у межах 30-35%. Велика частина вирощуваного кондитерського соняшнику експортується у країни Євросоюзу, де його переробляють у ядро ​​і використовують для приготування салатів, включають до складу хлібобулочних і кулінарних виробів.

В Україні посівні площі під кондитерським соняшником займають близько 20% від усіх площ, зайнятих посівами соняшнику. Рентабельність вирощування кондитерського соняшнику на 25-30% перевищує рентабельність вирощування олійного соняшнику, що визначає інтерес до його вирощування. На вітчизняному ринку ядро кондитерського соняшнику (Рис. 1) традиційно використовується у підсмаженому вигляді в якості закусок, а також для виробництва халви і козинаків.

Ядро соняшнику

Рис. 1. Ядро соняшнику

Для переробки у ядро придатні тільки великі фракції насіння. Дрібну фракцію насіння використовують на корм птахам, домашнім тваринам або для переробки в олію.

Технологія переробки соняшнику у ядро (Рис. 2) передбачає його ретельне очищення та калібрування, обрушення, сортування за розміром, провіювання для відділення лушпиння, відділення обрушених зерен та їх контроль. Основною проблемою переробки кондитерського соняшнику є використання для цієї мети технологічних ліній кустарного рівня, що укомплектовані різним пристосованим обладнанням. Як правило, такі лінії вимагають тривалого доведення, що полягає у численних переробках і додатковій комплектації.

Схема переробки кондитерського соняшнику

Рис.2. Лінія переробки кондитерського соняшнику

Перелік технологічного обладнання, яке виробляє компанія «ОЛИС», дозволяє створювати промислові лінії переробки кондитерського соняшнику в ядро найвищої ефективності у широких межах продуктивності. Розсіви РКО-4, відцентрові лущильники ШЦО, аспіратори АСО, падді-машини «Вектор» МСО – це основа ефективної, промислової переробки соняшнику у ядро і запорука Вашого успішного бізнесу.

Меню