ТЕХНОЛОГІЇ ТА ОБЛАДНАННЯ
ДЛЯ ПЕРЕРОБКИ ЗЕРНА

Переробка насіння конопель

Каша з насіння конопель була традиційною стравою древніх слов'ян і славилася своїм оздоровчим і навіть цілющим впливом. Разом з тим, наркотичні властивості рослин цієї культури зумовили заборону на її вирощування та оборот у більшості країн світу. Однак, аграрна наука не стоїть на місці, і величезна частка сучасних сортів конопель практично не містять тетрагідроканабіола, що зводить до нуля їх наркотичну дію. Успіхи аграріїв відкривають дорогу широкому виробництву технічних конопель і застосування їх насіння для цілей дієтичного, геріатричного і лікувального харчування. Насіння конопель є унікальним джерелом дефіцитних нутрієнтів, необхідних для людського організму, таких як поліненасичені жирні кислоти Омега 3, багатьох вітамінів, гліцеридів, мікроелементів: цинк, кальцій, залізо, марганець калій, фосфор, сірка. Не дарма сьогодні увага багатьох аграріїв, переробників і підприємців спрямована у бік цієї перспективної культури. Продукти з насіння конопель хоча і відрізняються ще високою ціною, але стають вже доступними, зокрема і в Україні. Не останнє місце у вартості продуктів з насіння конопель займає їх переробка, яка у більшості випадків носить кустарний характер, що пов'язано з відсутністю промислових технологій переробки та викликає величезні утрати цінної сировини.

Насіння конопель

Рис. 1 Насіння конопель

Ціле ядро

Рис. 2 Ціле ядро

Частки ядра

Рис. 3 Частки ядра

Насіння конопель (Рис. 1) оточене міцною і твердою насіннєвою оболонкою, яка перешкоджає використанню м'якого і маслянистого ядра, в якому і зосереджені усі корисні речовини. Тому початковим етапом будь-якої раціональної переробки насіння конопель є звільнення ядра від оболонки, що не має ні харчової ні кормової цінності. Беручи до уваги фізико-механічні властивості насіння конопель, саме на цьому етапі і відбувається левова частка усіх утрат. У більшості випадків при застосуванні відомих способів лущення не вдається отримати ціле ядро (Рис. 2) у значних кількостях. Разом з тим, утворені у великих кількостях частки ядра (уламки) швидко псуються внаслідок прямого контакту жирів з повітрям та їх інтенсивного окислення. Крім того, утворені частинки ядра (Рис. 3), а особливо борошенце, обумовлюють величезні втрати корисних речовин у лузгу, тому що утворюють з нею суміші, що важко розділяються.

У спробі внести свій вклад і підтримати розвиток доброї справи компанія «ОЛИС» розробила і провела апробацію промислової технології переробки насіння конопель, що дозволяє максимально використовувати їх харчовий потенціал (Таблиця 1).

Таблиця 1. Вихід продуктів при реалізації промислової технології.

Найменування продукту Вихід,%
Ціле ядро 50 - 55
Частинки ядра 5 - 7
Борошенце 3 - 5
Лузга 36 - 40

Дана технологія може бути реалізована для виробництв будь-якої продуктивності, починаючи від 300 кг/год, і в кожному конкретному випадку може бути виконана з різним ступенем розвиненості процесів, їх механізації й автоматизації.

Меню